Dieta na zdrowe stawy – skuteczna pomoc w walce z bólem stawów
Kondycja stawów zależy od wielu czynników, również od stosowanej diety. Istnieje wiele produktów żywnościowych, które wspomagają leczenie oraz profilaktykę chorób stawów i poprawiają ich kondycję. Jaką dietę powinniśmy stosować, aby wspomóc nasze stawy?
Dieta na stawy a prawidłowa masa ciała
Zachowanie optymalnej masy ciała ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Otyłość lub nadwaga nadmiernie obciążają układ kostno-stawowy, a także utrudniają wykonywanie regularnej aktywności fizycznej, która jest bardzo ważna dla utrzymania stawów w dobrej kondycji. Zbędne kilogramy zwiększają ryzyko wystąpienia dolegliwości zwyrodnieniowych stawów.
Z tego względu ważne jest stosowanie zbilansowanej i zdrowej diety, bogatej w produkty wzmacniające stawy. Taką dietę powinny stosować w szczególności osoby narażone na schorzenia stawów. W przypadku osób otyłych lub z nadwagą, konieczne jest stosowanie diety, która pomoże im zrzucić nadprogramowe kilogramy. Dzięki temu stawy zostaną odciążone i zmniejszą się dolegliwości bólowe.
Rola zdrowej diety w codziennym życiu
Współcześnie bardzo często żyjemy w ciągłym pędzie oraz stresie. Ponadto w środowisku mocno zanieczyszczonym, chociażby przez smog. Dodatkowo sięgamy po używki, a na półkach sklepowych możemy znaleźć ogromne ilości śmieciowego jedzenia.
To wszystko w połączeniu nie tylko przyspiesza proces starzenia się organizmu, ale także powoduje powstawanie wielu chorób, m. in. cukrzycy, nadciśnienia, chorób nowotworowych czy nawet depresji.
Jednym z czynników, na które mamy wpływ, jest dieta. Zdrowa i optymalnie zbilansowana dostarcza naszemu organizmowi optymalne ilości witamin i minerałów, a także innych składników odżywczych. Te z kolei wzmacniają nasz organizm, wspomagają jego procesy regeneracyjne i neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie i choroby. Dlatego tak ważne jest, abyśmy wybierali produkty pochodzenia ekologicznego, jak najmniej przetworzone i bez zbędnych i szkodliwych substancji, np. barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku itp.
Dieta na zdrowe stawy: jakich produktów unikać, a jakie stosować?
Odpowiedni sposób żywienia pozytywnie wpływa na układ ruchu. W diecie wzmacniającej stawy powinny znajdować się pełnoziarniste produkty zbożowe i rośliny strączkowe. Powinniśmy spożywać w szczególności razowe pieczywo, makarony, otręby oraz brązowy ryż. Stanowią one świetnie źródło witamin z grupy B i błonnika.
W diecie na stawy nie może zabraknąć ryb morskich, czyli łososia, sardynek, śledzi, makreli, flądry, halibuta czy tuńczyka. To idealne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które łagodzą stany zapalne oraz wspomagają ruchomość stawów. Ryby zawierają także witaminę D, która korzystnie wpływa na kości i ułatwia przyswajanie wapnia. Warto włączyć do diety również oleje roślinne, np. olej rzepakowy, olej lniany i oliwę z oliwek, które też są dobrym źródłem kwasów omega-3.
W jadłospisie wspomagającym stawy, nie powinno zabraknąć siemienia lnianego oraz orzechów, zwłaszcza włoskich. Tego typu dieta powinna zawierać także chude mięso, pestki słonecznika i dyni oraz owoce morza. Nasiona i orzechy to świetnie źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o właściwościach przeciwzapalnych.

Dieta na stawy powinna obfitować również w warzywa, m.in.:
- kapustę,
- ogórki,
- marchew,
- pietruszkę,
- pora,
- selera,
- buraka.
Szczególnym warzywem jest brokuł, ponieważ zawarty w nim sulforafan wykazuje działanie hamujące produkcję enzymu, który związany jest z niszczeniem chrząstki stawowej.
Z owoców powinniśmy spożywać truskawki, jagody, cytrusy oraz żurawinę. To świetne źródło przeciwutleniaczy, tj. flawonoidów, beta-karotenu czy witaminy C. Zapobiegają one tworzeniu się procesów zwyrodnieniowych, a także opóźniają starzenie się stawów. Ponadto antyoksydanty wykazują działanie neutralizujące wolne rodniki, które mogą powodować procesy zapalne.
Jakich produktów powinniśmy unikać, stosując dietę na stawy? Przede wszystkim należy ograniczyć, a najlepiej wyeliminować spożywanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, czyli boczek, smalec, słonina, masło, tłuste wędliny i produkty mięsne, kiełbasę, żółte sery i śmietanę. Te produkty hamują wydzielanie soku żołądkowego, przez co utrudniają wchłanianie białka, które jest niezbędne do budowy stawów.
W diecie na stawy ograniczyć powinniśmy także niektóre oleje roślinne – kukurydziany oraz słonecznikowy, ponieważ zawierają spore ilości kwasów omega-6. Te z kolei sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych i hamują pozytywne działanie kwasów omega-3. Wyeliminować należy też spożywanie białego, pszennego pieczywa oraz wyrobów z jasnej, pszennej mąki.
Co jeść, aby odbudowywać chrząstkę stawową?
Dieta wspomagająca odbudową chrząstki stawowej, powinna obfitować w składniki mineralne, tj. fosfor, wapń oraz białko – znaleźć je można w nabiale, najlepiej o naturalnym smaku. Bardzo ważnym składnikiem wpływającym na kondycję stawów jest kolagen. Można go dostarczyć z żywnością, spożywając golonkę, galaretki, ryby w galarecie, nóżki wieprzowe lub cielęce w galarecie.
Kolagen znajduje się także w rosole, jednak nie tym bazującym na sklepowych kostkach rosołowych. Wywar powinien być długogotowany – minimum 3 godziny, a nawet do 2-3 dni. Do jego użycia wykorzystujemy produkty, które bardzo często uznawane są za odpady – kurze łapki, korpusy, szyje, kolana, ogony. Mięso może być różnego rodzaju – kurze, wieprzowe, wołowe, a nawet ryby. Ważne, aby pochodziło z ekologicznego źródła.
Z kolei witamina C jest niezbędna do produkcji nowych włókien kolagenowych, które poprawiają stan tkanki łącznej, odpowiadającej za właściwą kondycję stawów. Jej duże ilości znajdują się w natce pietruszki, papryce, owocach dzikiej róży, brukselce, pomarańczach i grejpfrutach.
Dieta na zdrowe stawy powinna być różnorodna, jednak z naciskiem na produkty bogate w minerały, kolagen oraz witaminę C. Większe ilości tych składników oraz wyeliminowanie produktów wpływających negatywnie na stan stawów, poprawi ich kondycję i będzie zapobiegać różnym schorzeniom.