Kwas hialuronowy (HA) jest substancją powszechnie występującą w tkankach kręgowców (w mózgu, pępowinie, mazi stawowej, tkance nerwowej, nabłonkach). Występuje w różnych stężeniach, zależnie od powinowactwa tkankowego oraz o różnych ciężarach molekularnych.
Jest również czynnikiem modulującym między innymi podczas embriogenezy, gojenia ran, w procesie zapalnym czy tworzeniu się nowotworów.
Dzięki swojej niezwykłej zdolności do wiązania wody oraz właściwościom lepkosprężystym, wykorzystuje się go w produktach biomedycznych, farmaceutycznych oraz kosmetycznych.
W zależności od zastosowania, kwas hialuronowy używany w produktach ma różną długość łańcucha oraz różny ciężar molekularny. Dobrym przykładem jest wysokocząsteczkowy kwas hialuronowy (o masie co najmniej 800 kDa), który jest pożądany w produktach stosowanych w okulistyce, ortopedii oraz inżynierii tkankowej.
Kwas hialuronowy dzięki swojej charakterystyce (jest ujemnie naładowany dzięki występowaniu grup karboksylowych) wiąże bardzo duże ilości wody – 250 cz. wody na 1 cz. HA. Tworzy w ten sposób bardzo lepki żel, który odpowiada za smarowanie stawów czyli nawilżenie oraz odżywianie mazi stawowej. Jest również naturalnym amortyzatorem dla otaczających tkanek. Co ważne, nie jest związkiem immunogennym i nie inicjuje odpowiedzi immunologicznej organizmu człowieka. Jest to bardzo ważne przy wykorzystywaniu go w płynach do przemywania w trakcie zabiegów operacyjnych oka, systemach dostarczania leku czy zwyrodnieniach stawów.
Kwas hialuronowy – źródła
Przed długi czas jedynym źródłem pozyskiwania kwasu hialuronowego były źródła zwierzęce takie jak grzebienie kogucie, chrząstki rekina czy krowie oczy. Pozyskiwany ze źródeł zwierzęcych kwas hialuronowy ma niską masę cząsteczkową i jest produktem odpadkowym usuwanym przez organizm. Jest przez to produktem nieefektywnym. Kwas hialuronowy, który pozyskuje się w ten sposób, posiada liczne zanieczyszczenia białkowe oraz co kluczowe, nie jest wysokocząsteczkowy.
Pierwszym doustnym suplementem diety zawierającym wysokocząsteczkowy kwas hialuronowy jest opracowany przez dr Steven’a Allday’a preparat LubriSyn HA+. Produkt ten powstaje przy użyciu jedynie czystego źródła wysokocząsteczkowego kwasu hialuronowego najwyższej jakości. Do jego stworzenia wykorzystywany jest opatentowany proces biotechnologiczny, który wykorzystuje mechanizm rekombinacji bakteryjnego DNA. Proces ten prowadzony jest na bezpiecznych szczepach bakterii Bacillus subtilis.
LubriSyn HA+ cieszy się ogromnym zaufaniem klientów w Stanach Zjednoczonych, krajach zachodniej Europy i teraz również w Polsce.
Wysokocząsteczkowy Kwas hialuronowy, który znajduje się w suplemencie diety Lubrisyn HA+ jest bio-identyczny. Oznacza to, że jest tego samego rozmiaru oraz o takiej samej kompozycji chemicznej co cząsteczka, którą naturalnie wytwarza oraz której potrzebuje organizm człowieka. Kwas ten wolny jest od zanieczyszczeń białkowych i nie zawiera cukru. Dzięki temu nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie prowadzi do stymulacji wydzielania insuliny.
Dowiedz się więcej na temat wysokocząsteczkowego kwasu hialuronowego w preparacie LubriSyn HA+.
